Annak érdekében, hogy Önnek a legjobb élményt nyújtsuk "sütiket" használunk honlapunkon. Az oldal használatával Ön beleegyezik a "sütik" használatába.

Miskolcon 1966 óta működik szervezett zenei felsőoktatás, mely a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Tanárképző Tagozataként a helyi zeneművészeti szakközépiskola végzős osztályaira épülve indulhatott a Zenepalota épületében. A képzés 1990-ig 6 féléves volt, a hallgatók hangszertanári képesítés mellett szolfézs tanári diplomát és karvezetői ismereteket is szerezhettek. A tagozat elsődleges célja a zeneiskolai tanárok képzése volt, de bizonyos szakokon, ahol a személyi feltételek adottak voltak, a Zeneművészeti Egyetem ellenőrzése mellett egyetemi szintű művészképzés is folyt. 1997-ben a Miskolci Egyetemhez való integrálódás kapcsán további lehetőségek nyíltak az oktatásunk terén.
A Miskolci Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti Intézetében kezdetben négy éves főiskolai szintű képzés: zeneiskolai tanári és kamaraművészi diplomát nyújtott, ezt váltotta fel a 2007. szeptemberében elindított bolognai rendszerű, kétszintű képzés „Előadóművészet”, illetve „Alkotóművészet és muzikológia” alapszakokon, „Tanár – zenetanár” mesterszakokon, valamint a 2013. szeptemberében bevezetésre került osztatlan tanárképzés. 2021. augusztus 1-től Intézetünk a Miskolci Egyetem nyolcadik karaként folytatja működését.


2021. szeptemberétől öt tanszakunkon művész mesterképzés is indul. Karunk jelenlegi és egykori tanárai az ország vezető zenekarainak, zenei intézményeinek, együtteseinek a tagjaik, többek között: Magyar Állami Operaház, Nemzeti Filharmonikusok, Budapesti Fesztiválzenekar, Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, Miskolci Szimfonikus Zenekar. Végzett hallgatóink hazánkon kívül a világ számos pontján találták meg számításukat tanárként, szólista művészként, zenekari és énekkari muzsikusként.